Svetovni dan ozaveščanja o limfomu - 15. september

15.09.2010

Na današnji dan pred šestimi leti je svetovna javnost na pobudo mednarodne organizacije bolnikov Lymphoma Coalition prvič obeležila svetovni dan ozaveščanja o limfomu. Dan smo kmalu začeli obeleževati tudi v Sloveniji, pri čemer smo na limfom – resno rakavo obolenje limfatičnega sistema – s svojimi ozaveščevalnimi aktivnostmi prvi spomnili člani našega društva.

Limfom je razmeroma redka oblika raka – v Sloveniji po zadnjih podatkih letno odkrijejo več kot 300 novih primerov – katerega pojavnost pa naglo narašča. Dobra novica je, da imajo bolniki, pri katerih pravočasno odkrijejo bolezen, zelo ugodno prognozo, torej možnost preživetja. Pri Hodgkinovem limfomu – obstaja namreč cela vrsta podtipov te bolezni, ki jih na grobo delimo na dve skupini, Hodgkinove in Ne-Hodgkinove limfome – je petletno relativno preživetje slovenskih bolnikov, ki so zboleli med 2001 in 2005 90-odstotno. Za Ne-Hodgkinov limfom pa je ta odstotek v enakem obravnavenem obdobju manjši in znaša 60 odstotkov.

Simptomi podobni prehladu
Ena od težav, s katero se soočajo tako bolniki z limfomom kot njihovi zdravniki je dejstvo, da so simptomi limfoma zelo podobni znakom manj nevarnih bolezni, kot sta gripa in prehlad. Na žalost pa je javnost o njih še vedno premalo seznanjena, zato se društvo s svojimi aktivnostmi trudi dvigniti raven ozaveščenosti o limfomu med nami. Po besedah onkologinje doc. dr. Barbara Jezeršek-Novaković, dr. med. lahko ljudje sumijo na možnost limfoma predvsem pri povečanih nebolečih perifernih bezgavkah (na vratu, pod pazduho ali v dimljah), ki se še dodatno povečujejo ali dlje časa ne izginejo. »Sicer so lahko simptomi tudi povišana telesna temperatura nad 38 stopinj Celzija, ki ni povezana z okužbo, izrazito nočno potenje in izguba teže,« razlaga dr. Jezeršek-Novakovićeva in doda, da je pri navedenih težavah potreben pregled pri izbranem osebnem zdravniku. Namreč vedeti moramo da, če limfoma ne zdravimo, so lahko nekatere vrste smrtne v nekaj mesecih, določene tipe limfoma pa lahko s pravilnim zdravljenjem popolnoma ozdravimo.

Na poti do okrevanja
Rak limfatičnega sistema zdravijo na različne načine, odvisno od podtipa, ki ga skozi diagnostične postopke določijo specialisti onkologi in hematologi. Slovenski specialisti smernice o poteku zdravljenja limfoma vsako leto posodobijo in prilagodijo novim možnostim, ki jih prinašajo nova zdravila. Večino bolnikov zdravijo s sistemsko terapijo, torej kemoterapijo, ki jo pri nekaterih oblikah bolezni kombinirajo z biološkimi zdravili, spet pri drugih uporabijo zgolj biološka zdravila. Mnoge bolnike po koncu sistemskega zdravljenja čaka še obsevanje. Kot pravi dr. Jezeršek-Novakovićeva, imajo slovenski bolniki na voljo vsa potrjeno učinkovita terapevtska sredstva, nekaj težav je bilo le z bendamustinom, ker pri nas še ni registriran. Doda pa še, da kakšnih dramatično učinkovitih zdravil – kot je bil denimo rituksimab – zaenkrat ni na vidiku.

Zbolevajo tudi mladi

Zelo zaskrbljujoče je, da imajo nekatere oblike limfomov – predvsem Hodgkinov limfom – t. i. starostne vrhove obolevanja prav pri mladih odraslih. Podatki iz Kanade, Združenih držav Amerike in Velike Britanije kažejo na rast števila obolelih z limfomom v starostni skupini od 18 do 35 let, pri čemer ima prav ta skupina najslabši rezultat preživetja v primerjavi z mladimi in starimi, vendar vzroka za takšno alarmantno stanje ne poznamo. Zato se bodo letošnje aktivnosti Lymphoma Coalitiona in njenih članic usmerile na problematiko limfoma pri mladih odraslih. Nedavna mednarodna anketa »Bezgavke brez meja« med limfomskimi bolniki je odkrila nekatere potencialne vzroke zakaj limfom tako prizadane omenjeno starostno skupino. Anketa je med drugim odkrila, da traja pri mladih odraslih dlje časa, da jim dokončno potrdijo diagnozo, saj zdravniki pogosteje zamenjajo simptome za kakšno nenevarno bolezen – kar 60 odstotkov anketiranim so podali več različnih diagnoz, dokler niso dejansko ugotovili limfoma. Poleg tega pa se mladi odrasli z limfomom soočajo z drugačnimi težavami in vprašanji kot ostale starostne skupine – od tega, kako bo bolezen vplivala na njihovo nadaljnjo kariero (47% anketiranih), kako ohraniti partnersko zvezo med zdravljenjem in po njem (42% anketiranih), do tega, kako bo rak vplival na njihovo spolno življenje. Kot pravi dr. Jezeršek-Novakovićeva se incidenca Hodgkinovega limfoma v Sloveniji ne povečuje, zato ostaja število zbolelih mladih odraslih približno enako. Vprašanja pa kljub temu ostajajo enaka kot pri mladih odraslih iz tujine.

Bolezen brez preventive
Svetovna zdravstvena organizacija in Mednarodna zveza za boj proti raku sta februarja letos lansirali kampanjo »Rak lahko tudi preprečimo«, ki se osredotoča predvsem na osveščanje ljudi o zdravem življenjskem slogu. Ta lahko pomaga preprečiti nastanek mnogih malignih obolenj vključno z rakom prostate, dojk, debelega črevesja in pljuč. Vseeno pa ne obstajajo znanstveni dokazi, da bi zdrav življenjski slog kakorkoli pripomogel k preprečevanju nastanka mnogih tipov limfomov. Zato je še kako pomembno, da Slovenci postanejo bolje seznanjeni o tem, kaj limfom je in kateri so njegovi simptomi. »Ker zaenkrat še ne poznamo načina, kako limfome preprečiti, je naša najboljša obramba pred tem pravočasno odkrivanje bolezni,« je dejal predsednik društva Blaž Kondža. Prav opozarjanje na »preventivo, ki je ni« je – poleg že omenjenih aktivnosti v zvezi s problematiko limfoma pri mladih odraslih – eno od glavnih sporočil Lymphoma Coalitiona in njegovih 44 članic, vključno s slovenskim Društvom bolnikov z limfomom, ob letošnjem svetovnem dnevu ozaveščanja o limfomu.

Jesenske aktivnosti
Tudi letos Društvo bolnikov z limfomom pripravlja nekaj aktivnosti na področju informiranja širše javnosti, o čemer bodo obveščali na spletnih straneh društva www.limfom.si v prihodnjih tednih. Prav ste tudi letos vabljeni, da obiščete posebno spletno mesto www.limfom.over.net, ki je nastalo v sodelovanju farmacevtske družbe Roche, Zavoda Med.Over.Net, Društva bolnikov z limfomom in Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L. Spletna stran je del akcije Poišči simptom!. Na strani lahko obiskovalci najdejo pomembnejše informacije o bolezni in vse glavne povezave na relevantne spletne strani. Poleg tega pa v času od 10. do 30. septembra v okviru strani limfom.over.net poteka posebna nagradna igra, kjer se lahko obiskovalci preizkusijo v reševanju križanke in v njej poiščejo določeno število simptomov in znakov limfoma in tako postanejo kandidati za eno izmed simpatičnih nagrad.